Sossarna är helt fel ute om de vill vinna valet

Posted on 11 april, 2010 av

0


Denna artikel skrevs före skuggbudgeten presenterades. Återinförandet av förmögenhetsskatten och höjd skatt för de som tjänar över 40 000 kr/mån – men utan att höja skatter på vanliga arbetarlöner – är precis sådant jag hade efterlyst.

Dock borde skatten för höginkomsttagare ha varit högre. Även förmögenhetsskatten är för låg och taket är helt onödigt. Ändringarna i a-kassan så som att höja ersättningsnivån, samt göra medlemsskapet billigare samt att man ska kunna dra av det på skatten var också positivt.

Däremot blev jag grymt besviken på jobbpolitiken och att man endast lovade 14 000 nya bostäder i Stockholm, varav endast hälften hyresrätter. Och var är skatten på företagens profiter?

_____________________________________________________________________________________________

Problemet med sossarna är att deras egna väljare inte egentligen vill rösta på dem. Jag förstår egentligen inte vad deras problem är. Man tror nästan att det är så att Mona Sahlin inte vill bli statsminister. För sossarna skulle egentligen inte ha någon som helst svårighet att få hälften av rösterna i valet. Förstår inte deras strateger att ”höj skatten för att öka välfärden” är ute, och ”vård, skola och omsorg” likaså?

Det parti som vill ha 50% av rösterna i detta val behöver slogans som ”höj skatterna för de som tjänar de grova stålarna – höj skatten för storföretagen, men inte för arbetare!”. Eller ”bygg 100,000 nya bostäder i Stockholm, sänk pensionsåldern i stället för att höja den (med bibehållen pension naturligtvis), och skapa jobb åt de unga!”.

De två sistnämda hänger ihop på så sett att låter man gamla, trötta, utslitna arbetare gå i pension när de är 60 istället för 65. Ja, då finns det fler jobb på arbetsmarknaden till de unga. Bidragspengar som nu går till arbetslösa ungdomar kunde gå till pensioner. Men nej, politikerna pratar om att höja pensionsåldern istället. Unga går rastlösa och de gamla arbetarna som har slitit i över 40 år tvingas operera en trasig axel/hand eller har ständig verk i fötter och rygg. Sossarna jagar medelklassrösterna så hårt att de driver allt längre högerut, och hela partiets arbetarklassbas kommer snart att ha övergivit partiet.

Jag menade naturligtvis inte att man inte ska satsa på vård, skola och omsorg – men klyschan är ute. Prata om den akuta bostadsbristen, ungdomsarbetslöshet och att sänka pensionsåldern istället för att höja den, och stärkning av LAS och stoppa bemanningsföretagen så har ni redan vunnit valet.

8 timmars arbetsdag, ATP, allmän sjukförsäkring, 5 veckors semester. Men vilka reformer har gjorts sedan 70-talet?

Årets valfråga är hur man ska skapa nya jobb. Det finns tre sätt att drastiskt minska arbetslösheten, och de ska jag lista här:

1) Att sänka arbetstiden med bibehållen lön. (Detta skulle förutom att skapa fler nya jobb även ge arbetare en reallöneökning. Detta är något som facken bör kämpa för, hellre än några ynka procents löneökningar som sedan äts upp av inflationen. Dock är socialdemokratin för svag idag för att genomföra detta.)

2) Skapa full sysselsättning genom jobb i den offentliga sektorn; i skola, vård och omsorg, samt genom bostadsbyggen, vägbyggen, etc. (Ofantligt dyrt, man skulle vara tvungen att höja skatten rejält – men inte för arbetstagare utan skatter som endast drabbar höginkomsttagare).

3) Sänka pensionsåldern med bibehållen pension. Det skulle finansieras genom att det blir mindre bidrag till arbetslösa ungdomar, pengarna kan gå till pensioner istället. (Detta förslag tror jag är rimligast att få igenom just nu, samt är det förslag som skulle generera flest röster till socialdemokraterna i valet antagligen).

Annonser