Varför spottar kapitalet på ‘orten?

Posted on 20 juli, 2010 av

0


Poeten och arkitekten Lars Mikael Raattamaa har skrivit en tänkvärd recension av geografen och marxisten David Harvey’s bok ”Den globala kapitalismens rum” i Aftonbladet. Harvey har på sensate tiden gjort sig mest känd för sin videocirkel i ”Kapitalet” på internet (som du kan hitta på hans hemsida), men är annars en av nutidens viktigaste geografer och samhällsteoretiker. Bokförlaget beskriver boken och Harvey såhär:

”I Den globala kapitalismens rum lägger han grunden för en förståelse av det världsekonomiska läget genom att utveckla sina huvudteman: nyliberalismens utveckling, den växande globala ojämlikheten, kapitalackumulation genom fråntagande och det teoretiska nyckelbegreppet ”rum”.”

Raattamaa förklarar det hela i en kontext som är relevant för dagens arbetarerörelse: frågan om storstädernas särskilda problematik, den ständiga vurmen för ”staden” och ”det urbana”, motsättningen som i klyftornas skugga uppstår mellan förort och innerstad.

”Det finns inte ett medium, inte en kulturartikel eller krönika som inte tävlar i att slå fast att allt som är bra är urbant. Och samtidigt krymper rummen som får räknas som stad. I går var butiker i hörnen avgörande, i dag heter lösenordet täthet, och i morgon kommer lögnen att vara att endast centralstaden erkännas som miljövänlig. Det kallas civilisation eller offentlighet, men är kapitalackumulationens raserande av värden.”

I ljuset av det som har hänt i arbetarförorter som Rinkeby den senaste tiden, så är det viktigt att också ha ett djupare, teoretiskt resonemang kring vad

det är som händer och varför det gör det. Varför förkastas de områden där storstädernas arbetareklass bor? Varför dränks orten med allehanda propaganda, sponsring, och biståndsprojekt från näringsliv och borgerlighet? Varför tar sig media ut hit först då det finns något negativt att rapportera om? Här har arbetarerörelsen och då särskilt socialdemokratin och fackföreningarna i storstäderna något viktigt att analysera genom de ”färgade glass” som endast en socialistisk arbetarerörelse kan ha.

Annonser