Sveriges 111 storvinnare efter riksdagsvalet

Posted on 1 oktober, 2010 av


Högerpolitikerna med Fredrik Reinfeldt i spetsen försökte under valdebatterna förminska politiken till att endast handla om plånboksfrågor. En del arbetare lurades att tro att även vi underbetalda arbetare tjänade på borgerlig politik.

Äsch, skit i om paret Reinfeldt fick en halv miljons skattesänkning under förra mandatperioden. Eller alla miljarder som plockats ur statskassan för att betala skattesänkningar  till Sveriges alla 111 miljardärer. Jag fick ändå en tusenlapp mer i plånboken per månad. Eller fick du verkligen det?

SL-kortet här i Stockholm höjdes med 90 kronor det första året efter alliansens valseger 2006 och det dyra zonsystemet återinfördes. Facket blev nästan dubbelt så dyrt att vara medlem i då man inte längre kunde dra av kosntaden på skatten. Och a-kassan för arbetare i LO-facken femdubblades! Givetvis såg vi lågavlönade arbetare inte till något av de där skattesänkningarna.

Däremot har vi kanske märkt att det har skurits ned på äldreomsorgen för våra föräldrar eller ett omänskligare bemötande på vårdcentralen för att du nu är en kassako för dem. Du kanske har märkt att det är svårare att skaffa en hyresrätt då allt fler sålts ut eller så märker du att det skärs ned i skolorna där våra barn går. Medan finansmannen Fredrik Lundberg ensam fick en skattesänkning på 46 miljoner kronor från alliansen.

1 juli 2007 sänkte Alliansen arbetsgivaravgiften för ungdomar mellan 18 och 24 år. Istället för att som Socialdemokraterna föreslog, endast sänka arbetsgivaravgiften för de som anställer en arbetslös ungdom, sänktes nu arbetsgivaravgiften för även de arbetsgivare som redan har ungdomar anställda. Detta medförde att Sveriges största ungdomsarbetsgivare, McDonalds, beräknades få en skattesänkning på 50 miljoner kronor per år.

Tyvärr har vi förlorat majoriteten av Byggnads medlemmar till alliansen.

Men visst finns det skikt inom arbetarklassen som är relativt välbetalda som till exempel rörmokare som ändå har märkt en liten skillnad i plånboken. Till er vädjar jag: snälla tro inte att politiken handlar om vem som ska ge dig ett par hundralappar mer eller mindre i plånboken. Inte skulle du sälja dina föräldrar eller ditt barn på auktion för ett par hundralappar? Eller din man eller fru?

Politiken handlar om vilken riktning vi vill gå i samhället. Moderaterna kallar sig för de nya arbetarpartiet och i sin retorik har de blivit allt mjukare i sin framtoning när de pratar om svensk arbetsrätt och om välfärdsfrågor. Men skitsnacket åt sidan. Låt oss granska hur arbetarfientliga de egentligen är!

2006 när moderaterna och alliansen kom till makten var angreppet på fackföreningsrörelsen en av de första sakerna de ägnade sin tid åt. Förr kunde vi dra av avgiften till facket och akassan på skatten. Det slopades med alliansen. Man såg även till att mångdubbla a-kasseavgiften för arbetare. Till följd av att många gick ut ur både fack och a-kassa. Detta försvagar arbetarnas position på arbetsmarknaden.

Och det här är vad alliansens partier vill göra om de blir omvalda:

– Centerpartiet vill att ungdomar ska få sämre trygghet på arbetsmarknaden och att arbetsgivare ska kunna säga upp dem utan skäl i 2 år. De vill även att ungdomar ska få lögre lön än alla andra som utför samma jobb. De vill skrota anställningsskyddslagen för samtliga lönearbetare till att endast gälla det absoluta minimum.

Behöver arbetsgivaren varsla personal ska de inte behöva gå efter turordning, utan de kan sparka någon som kanske har pratat om att skaffa barn snart, eller sparka någon som börjar bli gammal och kanske inte jobbar lika snabbt som för 10 år sedan. Eller så kan arbetsgivarna göra sig av med dem som är fackligt aktiva och kämpar för sina arbetskamraters rättigheter på jobbet.

Centerpartiet vill också att man ska kunna sluta individuella avtal och på så sätt gå runt kollektivavtalen, vilket kommer sätta press för arbetare att ta jobb under kollektivavtalens lägsta minimum.

– Folkpartiet vill att arbetsgivare ska få göra fler undantag från turordningsreglerna och man kan därför särplocka bort kvinnor, invandrare, äldre eller fackligt aktiva på godtycklig grund. Folkpartiet vill även att ungdomar och invandrare ska kunna få lägre lön.

– Kristdemokraterna vill liksom Centerpartiet förlänga tiden man kan vara provanställd. Och de vill liksom Folkpartiet att det ska bli vanligare med undantag vid uppsägningar.

– Moderaterna har intagit den mjukare linjen och säger att man inte har bestämt sig för några försämringar i arbetsrätten, utan endast utreder möjligheten. Men det är glasklart att dessa partier som bildar alliansen kommer att genomföra kraftiga försämringar för arbetstagare nästa mandatperiod.

Farrell Dobbs röstade på Republikanerna i det amerikanska presidentvalet 1928. Endast några år senare var han ledare för en av USA:a största fackföreningsstrider genom tiderna. Minneapolis, 1934.

Innan valet när jag var ute och valtalade avslutade jag många appeller med: Är du arbetare så rösta absolut inte något av Alliansens partier, Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna eller Centerpartiet. Borgarna säger ”fuck facket”. Jag säger: Lägg din röst på partiet som företräder oss arbetare! Rösta Socialdemokraterna! Men gå även med i facket och kämpa med oss!

Nu så här efter valet är det första inte längre aktuellt ett tag fram. Däremot kommer det bli desto viktigare att du organiserar dig i arbetarrörelsen och att förbereda dig på kamp. För borgarklassen kan vinna val visar de nu, men det krävs desto mer för att de ska lyckas krossa våra fackföreningar och riva upp arbetsrätten. Detta ska vi försvara om det så är till sista blodsdroppen.

_______________________________________________

Annonser