Svensk soldat död i Afghanistan igen

Posted on 17 oktober, 2010 av

0


”Ned med vapnen!”: Socialdemokratiska ungdomsförbundets manifest. Öfverklassens planer att svenska soldater skulle slå ner Norges rätt till självständighet 1905 kom på skam. Det spreds i 100 000 exemplar och trycktes i nästan alla tidningar. Författaren Zäta Höglund dömdes till sex månaders fängelse för ”ohörsamhet” och ”myteri”. En av arbetarerörelsens stoltare traditioner!

På eftermiddagen igår, lördag den 16 oktober, sprängdes ett pansarterrängfordon väster om det svenska militära högkvarteret Mazar-e-Sharif i Afghanistan. Det var en hemmagjord bomb. Två timmar senare kunde man konstatera att livräddningsinsatsen på en skadad svensk soldat inte lyckats.

Senast i februari dog två svenska officerare, vilket ‘På jobbet!’ kommenterade. Innan dess dog två soldater under novemberdecember 2005. Gårdagens dödsfall gör alltså det totala antalet stupade under den svenska insatsen i Afghanistan till fem.

SvD har skrivit mycket om hur försvaret mörkat för allmänheten om hur allvarliga strider de svenska soldaterna deltar i. Det konstateras att det rör sig om de värsta striderna sedan den svenska insatsen började för åtta år sedan. Ett trettiotal eldstrider och femton bombangrepp sedan maj. Minst tio gånger har man tvingats ropa på flygunderstöd från USA. Orsaken är att soldaterna nu söker upp och stannar i talibanbefästa områden.

Inte ens politikerna i Riksdagen har fått löpande information. Det som dock tröstande i artikeln är att Urban Ahlin (s) håller fast vid den rödgröna valpositionen att soldaterna ska lämna landet. Även han förstår nu att konfrontationen ökar med ökad närvaro.

Problemet är bara att allt begränsas till parlamentariska frågor (”rösta på oss 2014”). Man måste även kunna agera efter man förlorat ett val. Sverige ut ur Afghanistan bör vara det utrikespolitiska huvudkravet på hela arbetarrörelsens läppar. Att bygga fredsrörelser riktat mot den ”egna” regeringen är enda sättet att sopa rent framför sin egen port. Det var ju en socialdemokratiskt ledd regering som skickade trupperna dit från första början.

Sten Tolgfors (m) har sagt att den borgerliga alliansen nu tänker förlänga insatsen i Afghanistan. Han har börjat tala öppet och nationalistiskt i frågan om ”svenska intressen”. Dessa ansåg han en vecka före valet att de rödgröna hotade genom att man vill riva upp FRA-spionlagen. Men det rödgröna förslaget är dessutom vagt då lagen ska ”göras om”. En lag som legitimerar spioneri mot medborgare kan inte respektera personlig integritet.

Inte heller finns det några abstrakta ”svenska intressen”. Det finns svenska statens intressen av ökad kontroll över sina medborgare och svenska storföretags intressen av ökad kontroll av andra länder. Dessa intressen är inte arbetarrörelsens intressen. Vi har en miljard gånger mer gemensamt med en vanlig afghan än med Wallenberg, Carl Gustaf XVI och Alliansen.


________________________________________

August Palmberg, Litterär,

enskild medlem i SSU & LO.

padittjobb@hotmail.com

Annonser