Filip Skiöld Bengtsson om ‘Socialdemokratins utmaningar’

Posted on 25 oktober, 2010 av

0


Insändare från: Filip Skiöld Bengtsson, ordförande i SSU-Kista.
Denna artikel har tidigare publicerats i ‘Spångasossen’.

Efter valet är vi socialdemokrater plågsamt medvetna om att partiet har gjort ett mycket dåligt val. Moderaterna gick starkt framåt trots att den stora massan borde ha sett konsekvenserna av fyra år med borgerlig utslagningspolitik. Socialdemokraterna backade och gjorde sitt sämsta val sedan 1914. Sverigedemokraterna, eller som Leif Pagrotsky uttryckte det, ”den organiserade rasismen”, har fått tillträde till Sveriges riksdag.

Nog om detta, nu är det viktigt att noggrant analysera om varför valresultatet såg ut som det gjorde och hur man återigen kan göra det Socialdemokratiska arbetarepartiet till den samhällsbärande parti man tidigare varit.

Jag tror att ett skäl till att man förlorade valet var att den stora majoriteten inte ”klassröstar” på samma sätt som tidigare. Väljarkåren är mycket mer ombytlig vilket illustreras av att Socialdemokraterna hade egen majoritet i en del opinionsmätningar så sent som för ett par år sedan. Denna rörlighet gynnar naturligtvis det block eller parti som exponeras mest i media vilket dels gynnade Sverigedemokraterna som fick väldigt mycket uppmärksamhet, och alliansen som fick mycket positiv uppmärksamhet genom diverse opinionsmätningar.

På samma sätt fick den rödgröna oppositionen mycket negativ kritik vilket underblåste en uppgivenhet bland de socialdemokratiska väljarna och bidrog troligtvis starkt till att en del osäkra väljare röstade på alliansen. Sedan finns det givetvis andra faktorer som att Moderaterna har kidnappat ordet ”arbetarparti” och det faktum att socialdemokratin för första gången gick till val på att bilda en koalitionsregering.

Nåväl, att många valde att lägga sin röst på det rasistiska partiet Sverigedemokraterna är för övrigt något som i högsta grad angår socialdemokratin. Det är nämligen våra väljare som röstar sverigedemokratiskt, så kallade missnöjda socialdemokrater. Dessa har blivit desillusionerade, arbetslösa, utförsäkrade. Det är människor som har tappat hoppet om ett värdigt liv, drabbats extra hårt av den globala finanskrisens och borgarnas utförsäkringspolitik. Det är en utmärkt väljarbas för Sverigedemokraterna som har hittat en syndabock i form av invandrare.

Där har vi ett ansvar som socialdemokrater att söka upp dessa människor, föra ett demokratiskt samtal med dessa och övertyga dem att den som bär skulden är den svenska borgerligheten och inte invandringen. Att det krävs en socialdemokratisk politik för vanliga medborgare som känner sig svikna, för att dessa ska få ett värdigt liv.

Låt oss inte ha några illusioner. Klassklyftorna och utslagningen kommer att öka de kommande fyra åren. Detta kommer resultera i fler väljare som kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna. Därför har bland annat vi i SSU börjat med flygbladsutdelningar och andra utåtriktade aktiviteter. För vi är övertygande om att nu är det kanske viktigare än någonsin att synas och göra sin röst hörd.

Denna insikt bör också gälla partiet. Sverige och den svenska socialdemokratin står inför ett vägval. Det är nu vi måste synas och prata med folk och inte vänta fyra år till nästa valrörelse. Då kan det nämligen vara för sent.

Annonser