Till läsarna: bidra med kultur!

Posted on 26 oktober, 2010 av

2


”Det finns någon med mer intellekt än de största genier, och det är alla” (Voltaire)

Vårt första kulturbidrag kommer från ‘På jobbet!’-redaktionens egen Emma-Gneta Tjötetruht. Hon är numera arbetslös. Men när hon målade tavlan ”Gemenskap” så var hon restaurangbiträde på Sabis i riksdagen. Tavlan är ett porträtt av Emma-Gnetas arbetskamrater. Den hänger fortfarande kvar på gamla jobbet som ett minne av en kamratskap och att kampen för att återfå jobbet efter varslet inte är över.

Emma-Gneta Tjötetruhts tavla "Gemenskap" skildrar hennes gamla arbetskamrater.På jobbet! strävar efter att bli bredare. En byggnadsarbetare som August och Nima från redaktionen träffade tidigare i år efter en resa till Umeå berättade om varför han tycker att sin facktidning Byggnadsarbetaren är bra. Det är för att det är intressanta reportage, roliga pyssel, serier och talar ett språk som man förstår. Så vill vi också bli. Byggjobbaren ifråga var för övrigt den som kläckte idén om att döpa tidningen till ”På jobbet!”. Han berättade en populär gåta i hans bransch som vi nu vill visa er:

Byggjobbaren frågade August och Nima vilket mått (i meter) för husväggen som kostade mest att såga plank till. Båda i nuvarande ‘På jobbet!’-redaktionen gav en massa olika vidlyftiga svar. Ett gick ut på att det avlånga huset ledde till att det blir fler delar i planket. Vi tänkte ut ett svar efter ett annat. Men byggjobbaren sade triumfatoriskt:

”Nej, nej. Måtten har samma areal. Men varför blir det avlånga huset dyrare? Jo, helt enkelt för att 4+4+4+4 = 16 medan 8+2+8+2=20. Det avlånga huset har större omkrets. Tänk inte så FYRKANTIGT…”

En arbetskamrat till August efterfrågade också lite ”existentiella frågor” utöver den torra politiken. Vi håller med. Det första som drar in en ung arbetare i politiken är inte torra sakfrågor, utan möjligheten att bruka sitt huvud. Samtidigt som man börjar ifrågasätta det ”självklara” man lärt sig i skolan söker man bilda sig en förståelse av världen. Musiken, filmer, ”akademiskt”, med mera, kan sätta igång denna process. Så var det för oss. Utöver dessa tavlor och pyssel tillkommer därför snart en artikel om filosofi.

Men vänta inte! Och du behöver inte skämmas om du inte är ”expert”. Hjälp oss att bli mer folkbildande och relevanta. Gör nättidningen roligare. Skicka oss dina samhällskritiska/ politiska/ tänkvärda dikter, kortnoveller, tavlor, gåtor, pyssel, uppsatser, musik och biorecensioner till padittjobb@hotmail.com.

_________________________

Redaktionen

padittjobb@hotmail.com

Annonser