Kulturbidrag 2: Arbetsförmedlingen framtvingar svält och hetsar handikappade

Posted on 13 november, 2010 av

6


Tack Mia för ditt bidrag till ”kulturdelen” för nättidningen ‘På jobbet!’. Hon skickade en video av musikern PoA Sörlin. Sörlins sjukförsäkring gick ut under tiden han var inlagd på sjukhuset efter att ha förlorat vänster smalben. Han åkte sjuktransport till arbetsförmedlingen från sitt hem – fortfarande sjuk och traumatiserad över den personliga tragedin. Sörlin har själv komponerat musiken till snutten.

Händelsen ställer frågan om vad som är kvar av svenska välfärdssystemet. Vissa säger att det inte skett lika allvarliga attacker mot våra sociala rättigheter som under 90-talet. Kanske väcker denna video en tanke om vad risken är med Alliansen? (Kolla för böfvelen in videosnutten nedanför!)

Under den ekonomiska krisen så kom många skandaler kring arbetsförmedlingen. En handlade om att arbetslösa inte fått sin a-kassa utbetalad efter flera månader som inskriven. Eva Berg (45) med dotter (16) tvingades leva på soppa med potatis och lök en hel sommar. Dottern åt hos kompisar och Eva tvingades låna till hyran utav vänner.

Tuula Lorentzson (48) förlorade rätten till a-kassa när hon gick på sin mammas begravning istället för Arbetsförmedlingens möte. Hon försökte ringa och begära ombokning av tiden. Handläggaren sade att de enda giltiga skälen att boka om ett möte är om man fått jobb eller har en anställningsintervju. Hon har en mycket bestämd åsikt om detta:

”Är du arbetslös har du absolut inga rättigheter. Det känns så fruktansvärt grymt.”

Rörmonteraren Kjell Jonsson (52) hade betalat a-kasseavgift i 35 år innan han blev arbetslös. Han fick vänta fyra månader innan han fick sina pengar. Under tiden fick han lägga ut alla sina sparpengar, hamnade efter med hyran och fick bara dispens för de obetalda räkningarna för att han ringde runt och förklarade varför. Byggnadsfacket hade fått nästan fyra gånger så många arbetslösa medlemmar. Därför chockökade handläggningstiderna.

Skillnad mellan antal arbetslösa och hur många som uppbär a-kassa. Den borgerliga alliansen har medvetet använt sin mandatperiod för att underminera tryggheten för de utan jobb. Det måste ställas politiska krav som gynnar både lågavlöneyrken, yrkesskickliga och arbetare som hamnat utanför arbetsmarknaden under finanskrisen. Håll ihop!

Bidrog kanske Alliansens krav på obligatorisk a-kassa fristående från fackföreningarna till att de fick många röster från byggjobbare? Man har sett hur statliga arbetsförmedlingen behandlar de sjuka och att alla säger att handläggningstiderna från den från facket fristående ALFA-kassan varit längst. Illusionerna borde falla platt!

Problemet är att fackföreningarna är byråkratiserade. Men statliga förvaltningsmän bryr sig än mindre om vanligt folk än fackets byråkrater. Köp inte borgarnas argument. De vill underminera både vår grundtrygghet och fackets styrka. Rösta rött, men nöj dig inte med det. Kämpa för arbetarklasspolitik också. Viktigare än att vi fick stryk i valet är att vanligt folk aktiverar sig mellan valen. PoA Sörlin har visat på ett sätt att markera mot en svinaktig överhet. Gör det du med!

Intressant?

_________________________

Redaktionen

padittjobb@hotmail.com


Annonser