Bangladesh: Textilarbetares lönekamp besvaras med mord

Posted on 20 december, 2010 av

0


Det är en blandning av glada och sorgsna nyheter som kommit från Bangladesh senaste veckan. Återigen har textilarbetare, mestadels kvinnor, tagit upp kampen för sina löner (som för tillfället är lägst i hela Asien). Men tätt in på kommer rapporter om dödsoffer. Dels strejkande som fallit för polisens kulor, dels de som mördats i en brand på en av fabrikerna som var med i strejken.

Efter protesterna juli och augusti i år så gick regeringen med på att höja minimilönen till motsvarande 43 dollar i månaden från tidigare 25 dollar. Minimilönen hade inte höjts sedan 2006 trots en hög inflation. Det är under de 72 dollar som man krävde och långt under regeringens, väldigt lågt satta, fattigdomsgräns.

När tidgränsen för arbetsgivarna att införa den nya lönen gick ut så struntade många av dem i det. I vissa fabriker sägs det att lönen sänktes till minimigränsen för de arbetare som jobbat på företaget en längre tid. På så sätt tog företagarna igen det man förlorade på höjningen för de sämst betalda.

Återigen drog striderna igång i Bangladesh. Demonstrationer, strejker och vägblockader stängde ner stora delar av textilproduktionen.

20 000 arbetare i området runt Dhaka blockerade huvudgatan till Suhi Industrial Park och lyckades på så sätt stanna produktionen. Runt om i landet rapporterades det om stora våldsamma aktioner. Fabriker och fordon sätts i brand. Chefer och förmän attackeras fysiskt. Arbetare går ut i gatustrider med klubbor, stenar och hemgjorda projektiler mot en välbeväpnad polisstyrka.

 

Efter långa strider hade fyra arbetare dödats av polisen som använt skarpladdade vapen mot folkmassan. När söndagens strider var till ända den 12 december rapporterades det runt om i landet att runt 200 personer (varav 50 poliser) skadats efter liknande oroligheter. Siffrorna varierar ständigt beroende på källan.

Många representanter för regeringen skyller våldsamheterna på utomstående agitatorer. Landets inrikesminister Sahara Khatun sade till TV-kanalen Al Jazeera att senaste demonstrationerna var en del av en konspiration för att destabilisera Bangladeshs exportsektor. ”Vi ska hitta konspiratörerna och ge dem avskräckande straff.”

Redan efter protesterna i somras arresterades många. Efter att ha gått igenom videoinspelningar och foton från demonstrationer samt gjort utfrågningar försökte man lokalisera ledarskapet.

Bland de arresterade ledarna finns: Montu Ghosh, rådgivare åt Garment Sramik Trade Union Kendra och även ledande figur inom Bangladeshs kommunistparti; Babul Akhter från Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation; samt Kalpona Akhter från Bangladesh Center for Workers Solidarity. Mahbubur Rahman Ismail, ordförande i Bangladeshs socialistparti, säger att polisen har gjort räder både mot hans kontor och hem.

New York Times hänvisar till människorättsorganisationer som hävdar att åtminstone en arbetare sagt till sina kollegor att han torterats till att ge falskt vittnesmål mot sig själv och fackliga ledare. Man oroar sig också för säkerheten för de som sitter häktade.

 

Det tog inte lång tid efter att oroligheterna mattats av förrän arbetarna drabbades av en ny tragedi. Minst 25 arbetare dog av en brand i en fabrik med elva våningar och 5000 anställda utanför Dhaka. Siffran kunde ha varit ännu högre om inte branden brutit ut när folk var på lunch.

Arbetare på fabriken anklagar ägarna för att ha låst nödutgångar och att bara ha gett ett fåtal av de anställda säkerhetsutbildning för att inte ta tid ifrån produktionen. En officiell utredning om olyckan ska göras och kompensation till de drabbades familjerna har utlovats.

Branden skedde på tisdagen den 14 december. Redan fredagen efteråt planerade företaget att återgå till arbetet eftersom de har ”mycket jobb att göra klart”.

Redan lördagen den 18 december skadas ytterligare minst 25 personer i en olycka. Panik hade brutit ut i samband med att delar av taket i den tidigare eldhärjade fabriken rasade in.

Både regeringens brutala attacker och de många dödsfallen i fabrikerna kommer ur de lokala kapitalisternas behov att tävla om investeringar från stora märkesföretag. Bland de företag som har stora intressen i Bangladesh finner vi H&M, Zara, Wal-Mart, Tesco, Tommy Hilfiger med flera.

 

Det senaste årtiondet har uppskattningsvis 250 personer dött i fabriksbränder i Bangladesh. Cheferna inom industrin är ökända för att låsa branddörrar och utgångar för att förhindra stölder.

Fabriksägare har använt den ekonomiska krisen som ursäkt för de låga lönerna. De har påstått att om man höjer lönenivån så får man svårare att konkurrera med framför allt Kinas och Vietnams industrier. Arbetskostnaderna är högre där men man har även bättre förutsättningar i form av till exempel en bättre infrastruktur.

Bangladeshs regering är också extremt beroende av att textilindustrin (som står för 80 procent av exporten) håller sig konkurrenskraftig för landets tillväxt. Att det hela sker på de mer en tre miljoner textilarbetarnas bekostnad är ett mindre problem för kapitalisterna. De rikas system kan inte fungera på något annat sätt. Arbetarna kan bara hävda sina intressen när de går samman.

Företaget Youngones VD Shikdar Meshbahuddin Ahmed uttryckte det väldigt träffsäkert:

”Vi manar regeringen att försäkra en verklig säkerhet så att vi kan bedriva våra fabriker smidigt. Laglöshet sänder en negativ signal till köpare och det kommer inte att komma några exportorder.”

Intressant?

_____________________________________________

Filip Tedelund, livsmedelsarbetare,

Livsmedelsarbetarförbundet.

filip_tedelund@hotmail.com

Läs merFinancial Times ; The Militant The Daily Star The International Labour Organisations wage report 2010/2011 New York Times Socialist Worker ; Yahoo ….

Annonser