Debatt: Jämtin går omedvetet Svenskt Näringslivs intressen angående frågan om våra röda helgdagar

Posted on 3 maj, 2011 av


Magnus Kendel från arbetsgivarorganisationen Almega skriver i en debattartikel: ”Om en muslim vill arbeta på påsken för att vara ledig en dag som är hans eller hennes högtidsdag, exempelvis Eid al-fitr, ska inte det vara möjligt? Som kollektivavtalen i dag är uppbyggda kostar det arbetsgivaren extra i form av OB-ersättning om någon arbetar på en helg enligt det svenska kyrkoåret”.

Kendel gör en löjlig argumentation om att Sverige är ett sekulariserat land och att han skulle vara någon slags förkämpe för muslimer. Men det hela handlar naturligtvis om ekonomiska intressen. Kapitalisternas ekonomiska intressen. Vidare skriver Kendel att en anställd årsvis ska ha möjlighet att ”flytta sin arbetstid så att han/hon kan vara ledig på de dagar som han/hon önskar. Givetvis i utbyte mot att de arbetar de dagar som annars skulle vara helgdagar.”

Arbetsgivarnas företrädare vill använda muslimer som argument för att genomföra försämringar för samtliga löntagare.

”Den enda ändring som behöver göras i kollektivavtalen är att öppna reglerna för OB-ersättning så att de kan flyttas individuellt. Detta kan göras utan att OB-ersättningarna faller bort. Antalet lediga dagar påverkas inte med detta system”, fortsätter Kendel. Detta kan tyckas schyst vid en första anblick. Men låt oss analysera detta djupare.  Den viktigaste meningen i hela hans debattinlägg är denna mening anser jag: ”Det är inte möjligt att låta alla välja när de vill vara lediga.”

Med Almegas förslag så ska röda helgdagar bli en pott med individuella dagar som man får ta ut när det passar en själv bäst – vare sig det är Eid al-fitr, en bröllopsdag, barnens födelsedag, osv. OB-ersättningen, säger de, ska naturligtvis följa dessa dagar. Men detta funkar bara i teorin. För alla vet att det inte alltid går att ens få ut sin lagstadgade semester när man vill det. På samma sätt kommer den anställde bara att kunna ge önskemål om när denne vill vara ledig.

Men då arbetsgivaren leder och fördelar arbetet så har denne sista ordet. Om det inte är möjligt att alla tar ut sin semester när de vill (t.ex julafton och juldagen), ja, då får man ställa upp och arbeta ändå. Så mycket för ”individens frihet att välja själv”.

Detta betyder att om vi får en individuell pott med dagar, och majoriteten av oss fortfarande vill vara ledig på helger som jul och påsk – kan arbetsgivaren hävda att alla inte kan vara lediga samtidigt. Vissa skulle då få ledigt och andra tvingas jobba dessa obekväma dagar. Hela denna retorik om att skapa mer flexibla helgdagar är farlig då den tycks vid första anblick vara något positivt – men i realiteten är det en maktförskjutning åt arbetsgivarpartens sida. (Flexibilitet tycks aldrig gynna oss arbetare!)

Dessutom så finns det en anledning att vi har röda helgdagar med extra ersättning om man ändå måste rycka ut och arbeta – och detta är för att dessa dagar anses ”heliga” för oss arbetare. Inte heliga på så sätt att vi är religiösa. För det stämmer att de flesta svenskar inte är kristna längre. Men de är heliga för oss på så sätt att de flesta är lediga samtidigt och man har tid att umgås med familj och vänner. Och traditioner har växt fram under dessa helger. Finns det inte längre några ”heliga” röda dagar kvar utan bara en ”pott” – ja, varför ska då OB-ersättningen utgå över huvudtaget?

I början kanske Svenskt Näringsliv stödjer idén om att man ska kunna flytta sina helgdagar med OB-ersättning. Men detta kommer med tiden att börja ifrågasättas. Hela systemet med röda betalda dagar kommer så småningom att börja ifrågasättas och man öppnar upp för att ta bort dem helt och hållet.

Jämtin kommer med sitt dummaste utspel sedan ”butlertjänster i t-banan”.

Tyvärr spelar därför Socialdemokraternas partisekreterare, Carin Jämtin, Svenskt Näringsliv i händerna när hon dagarna efter Kendels debattartikel gör sitt egna utspel i media.  Expressen skriver: Sverige behöver en muslimsk helgdag. Det anser Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin, som föreslår att de svenska helgdagarna ses över i en särskild utredning.  Troligen skulle ett sådant beslut innebära att någon av de nuvarande helgdagarna tas bort. Carin Jämtin tror inte att det är möjligt att ha fler röda dagar än vad vi har i dag.

Jämtin nämnde inte flexibla dagar och individuella potter. Men det är uppenbart att det kom som ett svar till Almega och öppnade jakande upp för denna debatt. Nej, vi ska inte se över våra helgdagar eller rucka på dem. Vilken dag föreslår Jämtin att vi ska byta ut? 1:a maj kanske? Denna arbetarnas högtidsdag anses av de borgerliga som omodern då den endast firas av arbetarepartierna.

Såvida arbetsgivarorganisationerna inte tänker ge oss en extra röd helgdag för muslimer så är detta oacceptabelt. Vill de ge oss fler röda dagar så bockar vi och tar gladeligen emot (om de menar allvar med att de gör detta för muslimernas skull). Men vi får inte gå i fällan och tro att genom att rubba på systemet med röda helgdagar så gör vi muslimerna en tjänst.

Almegas förslag skulle vara ett enormt bakslag för alla arbetare – vare sig vi är kristna, muslimer eller sekulära. Tyvärr öppnar detta förslag också upp för än mer islamofobi då etniska svenska arbetare kan börja skylla denna reforms oundvikliga misslyckande på muslimerna – trots att dessa förslag lyfts fram av arbetsgivarorganisationer och Socialdemokrater utan arbetarförankring – inte muslimerna själva.

Intressant?

_______________________________________________

Annonser