Övertiden motsvarar över 100,000 jobb

Posted on 17 maj, 2011 av


Snart är det dags för en ny avtalsrörelse mellan de svenska fackföreningarna och de svenska arbetsgivarorganisationerna. Att minska arbetslösheten genom arbetstidsförkortning samt minskad övertid borde vara ett huvudmål för facken. Genom att arbetsgivare anställer färre personer för att göra mer arbete (ofta med övertid som effekt) får vi ett samhälle där allt färre har ett arbete, och de tvingas arbeta väldigt mycket. Och sedan har vi de som helt saknar arbete.

Svenskarna jobbade 4,2 miljoner övertidstimmar  2009. Det motsvarar 103,000 heltidstjänster. 1,2 miljoner timmar var obetald övertid som främst drabbar de som oragniseras av TCO. Mellan 2001 och 2009 hade personer som arbetar övertid ökat från 8,8 procent till 16,7 procent.

I lördags var brevbärare i Stockholm ute och demonstrerade. Kraven som ekade från demonstrationståget handlade om att minska stressen, anställa fler, minska på övertiden och ge de anställde en dräglig arbetssituation. De krävde även att facken måste börja kämpa.

I en undersökning som genomfördes av tidningen Du & Jobbet och Statistiska Centralbyrån under 2009 och 2010, visade att brevbärare är den yrkesgrupp inom LO-facken som jobbar mest övertid. 27,5 procent av brevbärarna uppgav att de arbetar övertid varje vecka. Övertiden för brevbärarna hade ökat med 14,2 procentenheter. Ökad övertid hos brevbärarna beror på att Posten har varslat många anställda. Senast nu på Tomteboda.

Brevbärarnas krav är inte orimliga utan tvärtom är det precis frågor som dessa som facken nu måste rikta in sig på och driva i avtalsrörelsen. Ökad övertid drabbar inte endast de enskilda som tvingas till mindre fritid, utan det får en negativ konsekvens för alla arbetare då arbetslösheten hålls uppe. När arbetslösheten är hög har arbetsgivarnas organisationer det lättare att hålla löner och villkor nere för även de som har arbeten. Och arbetare blir mindre benägna att klaga och höja sina röster då man är rädd att bli av med arbetet om man säger ifrån.

Detta visade sig på brevbärarnas demonstration då pensionerade brevbärare var överrepresenterade i folksamlingen. En av dem förklarade i sitt tal att han kunde ställa upp eftersom han vet hur jävlig arbetsmiljön är, och att han som är pensionerad inte kan straffas genom att bli av med jobbet eller få sänkt pension.

Men ett samhälle där allt fler tvingas jobba mer, och allt fler som tvingas stå utanför arbetsmarknaden – skapar också splittring inom arbetarklassen. De som arbetar mycket kan tycka att de som är arbetslösa inte förtjänar lika mycket som de som arbetar.

Tvärtom är det är viktigt att vi kämpar för en förbättring i akassan för att på så sätt se till att ingen tvingas ta arbeten under kollektivavtalsnivå. Det är även viktigt att vi nu ser till att drastiskt minska övertid, samt göra det dyrare och svårare för arbetsgivare att kräva övertid. Idag är övertiden ofta planerad, fastän den är tänkt att endast ske vid enstaka tillfällen då ingen annan lösning kunnat planeras.

(Ett reportage från brevbärardemonstrationen kommer att publiceras här i ”På jobbet!” inom snar framtid.)

  Intressant?

_______________________________________________

Annonser
Posted in: Facklig kamp, Noterat