Filip Skiöld Bengtsson: ”Ingen sörjer Bin Laden, men vad blir konsekvenserna?”

Posted on 17 juni, 2011 av

0


I denna artikel kommenterar Filip Skiöld Bengtsson, som studerar statsvetenskap och är ordförande i SSU Kista, dödsskjutningen av Usama bin Laden, ledaren för terroristorganisationen al-Qaida. Nyheten firades av världspolitiker; däribland FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. Såväl Fredrik Reinfeldt (m) som Håkan Juholt (s) jublade. Skiöld Bengtsson kritiserar Juholts hållning och dess politiska konsekvenser. Skribenten svarar själv för åsikterna i artikeln.

Usama bin Laden är död. Ihjälskjuten, dödad av amerikanska soldater. Han dog dock inte ensam, två offer till dog med honom i det där huset i Pakistan. Det ena offret var rättssäkerheten. Den andra var suveräniteten. Att inte ta honom tillfånga och ge honom en rättvis rättegång, förvägra honom den universella rättigheten att få sin sak prövad i domstol – en grundläggande princip i ett rättssamhälle – är ett misslyckande. Detta är ovärdigt i demokratiskt hänseende.

Det hela ger ett mycket märkligt intryck, särskilt som han enligt de senaste uppgifterna inte var beväpnad. Situationen påminner onekligen om mordet på Trotskij i Mexiko 1940, eller mordet på den bulgariska dissidenten Georgi Markov i London 1978.

Pakistans suveränitet kränktes på ett uppenbart sätt och det har framkommit i efterhand att dess regering inte hade gett sitt samtycke till attacken. Det bör också påpekas att det inte var första gången som USA har begått mord i Pakistan. Många oskyldiga bybor har fått sätta livet till i drönarattacker mot ”terrorister”.

Usama bin Laden ska inte försvaras. Han var en religiös fanatiker vars attack den 11 september var en kontraproduktiv handling om man önskar få bort USA:s styrkor från regionen. Det gav en perfekt anledning för den amerikanska imperialismen att attackera Afghanistan och Irak med hänvisning till ”kriget mot terrorn”. Med detta sagt borde man istället ha tagit bin Laden till fånga, med Pakistans tillstånd till aktionen, för att undvika frågetecken. Men det kanske inte var syftet?

Avslutningsvis bör något sägas om Socialdemokraternas och Håkan Juholts reaktion på händelsen. Bin Ladin beskrivs bland annat som en ”ond ledare”. Det som utelämnas är amerikanska imperialismens inblandning i två långa krig, dess enorma stöd till Israel och dess privata säkerhetsbolags härjningar i Irak. För socialdemokratiska rörelsen som betonar internationell solidaritet och alternativ till kapitalismen vore det ett steg i rätt riktning att vara kritiskt sinnad.

  Intressant?

_______________________________________________
Filip Skiöld Bengtsson, ordf i SSU Kista,

studerar statsvetenskap.

filipskiold@hotmail.com

Annonser