Utöyamassakern: Dags för socialdemokrater att ge en politisk förklaring

Posted on 26 juli, 2011 av


Terrordådet i Norge är hemskt. Men spara tårarna för offrens nära och kära. Detta var inget vansinnesdåd utan ett välplanerat dåd som tagit flera år av planering. Offrena valdes inte spontant utan Arbeiderpartiet och AUF (motsvarande Socialdemokraterna och SSU) var måltavlan. Jag är själv medlem i SSU. Jag sörjer kamraterna som mördats. Men jag saknar den politiska diskussionen i media, framför allt från ledande socialdemokrater i Norden.

Terroristen var fascist fast till skillnad från Mussolinis och Francos fascism så är han rasistisk. Han talar han inte om rasbiologi som 30-talets nazister utan talar om ”kulturer”. När han pratar om ”Europa” och ”européer” låter det dock ofta som ett synonym för ”arier” som ska hållas rent och isolerat från resten av världens kulturer och folk.

Han postade på nazistforum på nätet och la ut ett propagandamanifest och en propagandavideo på nätet där han demoniserade muslimer och utmålade dem som blodtörstiga barbarer som är ute efter att kolonialisera Europa . Han menar att socialdemokaterna och marxisterna är medskyldiga till ”islamistisk imperialism” som kommer att ”förslava européer”, genom att vara för mångkultur.

Han listade dock Max Manus som förebild (motståndskämpe mot nazisternas ockupation av Norge under andra världskriget) och kallar nazismen en hatideologi – men har mycket gemensamt med nazisterna. Förutom en uppenbar rasism så finns även liknande demagogi mot kapitalister och storföretag. (Han hävdar att marxister och globala kapitalister har en multikulturell allians).

”Jag, personligen, betonar demonisering av nazism och rasism […] Jag lyckas delvis att nå ut till en bråkdel av dem som jag vill nå ut till. Om jag skulle omfamna någon aspekt av nationalsocialism eller göra någon antydan om rasfördomar skulle jag dock tystas helt […] Oavsett vad vi kan tillåta oss att säga som konservativa, kan och bör vi inte låtsas om att alla aspekter av nationalsocialism är dåliga. ”- 2083

I manifestet påstår Breivik själv att han är med i en tempelriddarorder som startades upp i London 2002; en nystart av en gammal medeltida riddarorder.  Antagligen är det dessa personer som ligger bakom manifestet (jag har läst så mycket som jag hunnit av det, och det verkar som om flera olika författare hjälpts åt att skriva detta). Så vare sig Breivik nu anses ha utfört detta dåd ensamt eller ej, står det klart att han är del av en bredare fascistisk rörelse.

På vitmaktforumet ”Stormfront” tar flera vita nationalister avstånd från terroristattacken som ”dödade vita”. Men de tycks glömma att även vita föll offer för nazismen i Tyskland.  Däribland många socialdemokrater och kommunister. När koncentrationslägret Dachau invigdes 1933 löd pressmeddelandet så här:

 ”Det första koncentrationslägret ska öppnas i Dachau med rum för 5000 personer. Alla kommunister och – var det är nödvändigt – Reichbanner och Socialdemokratiska funktionärer som utgör ett hot mot statssäkerheten kommer att koncentreras där”.

Endast dagar före terroristdådet på AUF:arna så invigde man denna minnesskylt över de AUF-kamrater som vigt sitt liv åt att bekämpa fascisterna i spanska inbördeskriget.

Anders Behring Breivik var tills för några år sedan medlem i det högerpopulistiska Fremskrittspartiet och aktiv i deras ungdomsförbund (FPU) från 1997 till 2007. Han ska ha varit ordförande för FPU Oslo Vest 2002 till 2004. I det senaste norska riksdagsvalet 2009 fick partiet nästan var fjäde röst. Den ökade nationalismen i Norden är vad som beredde vägen för Breivik.

I förra höstens riksdagsval i Sverige gick Sverigedemokraterna starkt framåt och extremhögern kom in i riksdagen för första gången på nästan tjugo år. Efter vårens riksdagsval i Finland gick deras närmaste motsvarighet, Sannfinländarna, framåt. Var femte lade sin röst på dem. Sedan tio år tillbaka har Danmarks högerpopulistiska Dansk Folkeparti varit stödparti till regeringspartierna.

Jimmie Åkesson (SD) uttalar sig efter terrordådet: ”Sen tycker jag inte att man ska göra politik av det här, oavsett om man är sverigedemokrat, socialdemokrat eller moderat eller vem det nu är som gör det så tycker jag att det är lika fel.” Men att göra politik av islamistisk terrorism går bra, va? Varför ska vi undvika ämnet för att terroristen denna gång var etnisk norsk, kristen, fascist?

Nu tror folk att de hyllar de mördade genom att använda den norska flaggan som profilbild på facebook. Ironiskt nog är detta säkert vad Breivik själv skulle ha använt som profilbild – om han inte nu suttit fängslad. Norge var inte måltavlan – arbetarrörelsens politiska gren var måltavlan. Hedra de som mördades genom att göra som Joe Hill sa: ”sörj inte – organisera er!”

‘På jobbet!’-redaktionen har tidigare skrivit om terrorattentatet i Norge här.

__________________________________________________

 

 
Annonser