Ali Caisley: Vilka är Storbritanniens fascister?

Posted on 2 september, 2011 av

0


I artikeln tar Ali Caisley upp vad som har kallats framväxten av fascism i Storbritannien. För folk involverade i arbetarklasspolitik i Sverige finns paralleller och lärodomar att dra. Rasistiska högerpartier, som Sverigedemokraterna, har gjort valframgångar i Europa. I Sverige tänker vi på  fasciströrelser som nynazisterna under 90-talet. Men när ”nazisterna” tar in medlemmar av annan etnicitet då? Vad är grunden till denna utveckling? Och hur bekämpar vi dessa rörelser?

Vilka är Storbritanniens fascister?

UNDER DE SENASTE åren har British National Party (BNP) ”rört sig mot mitten”. Detta betyder egentligen bara att detta högerparti rört sig från politikens utkant till att befinna sig mer på ”insidan”, snarare  än att ha ändrat sina åsikter.

Deras vinst av två mandat i valet till Europaparlamentet samt att de blev inbjudna för att delta i debattprogrammet Question Time på BBC visar att högern blivit mer populära både inom arbetar- och överklassen. BNP försöker visa sig mer som sekulärt multietniskt, fast fortfarande fientligt mot invandring – genom att prata om invandring istället för invandrare och på så sätt distansera sig från rasism.

Detta sammanfaller med politikens högervridning och protektionistiska policys. Under sin tid som premiärminister talade Gordon Brown  (då ledare för Socialdemokraternas systerparti Labour Party, Redaktionens anmärkning) om ”brittiska jobb till brittiska arbetare”. Detta återupprepades senare av högerledare inom facket bland annat på Lindseys oljeraffinaderi under en strejk mot att man tog in utländsk arbetskraft.

Det 1993 bildade UKIP-partiet är exempel på en grupp, som förespråkar ett utträde ur Europeiska Unionen och som sedan bildandet har vuxit på grund av sina nationalistiska ideal att behålla pundet och måttsystemet som man har i Storbritannien. UKIP har nu 12 medlemmar i Europaparlamentet och två mandat i brittiska överhuset. På senare tid har de rört sig mer mot det anti-islamska hållet, då man vänder sig emot sharia-domstolar och förespråkar förbud mot att bära burka.

DEN ANTI-ISLAMSKA karaktären är mest framträdande i propagandan från English Defence League (EDL). Deras första protest var riktat mot Islam4UK (också är känd under andra namn).

Islam4UK arrangerade en protest i Wootton Bassett, nära en  flygbas dit soldater som dött i Irak eller Afghanistan återfördes. Målet för denna grupp är att konvertera Storbritannien till en islamsk nation. EDL agiterar mot vad de kallar ”Eurabia” och piskar upp rädsla för att Europa som helhet ska tas över av muslimer.

I sitt medlemskap har de varsamt inkluderats folk från olika etniciteter, både som medlemmar och ledare. En ledare, som är sikh, har blivit inspelad när han säger ”fuck the pakis” (åt helvete med pakistanierna). Den personen användes tidigare som ett bevis på att EDL inte är rasistiska. Den plötsliga tillväxten för EDL är inte förvånande med tanke på all tidigare propagande mot invandrare som hörts och hur effekterna av den ekonomiska krisen läggs på arbetares skuldror.

Även fast dessa grupper inte är fascistiska så kallar många medlemmar i vänstern i Storbritannien dem för det och till och med för nazister. BNP är ett parlamentariskt högerparti, som önskar att bli invalda i parlamentet som vilket annat borgligt parti, fast med ett mer motbjudande program.

EDL ÄR DEN ENDA organisationen som kan forma en fascistisk organisation, eftersom de kommer från en gaturörelse och har klara tendenser till våldsamma aktioner. Än så länge så har de inte någon politik utöver att gå emot islam. Om de skulle utvecklas mer åt politiskt håll så skulle de med största trolighet bli mer invandrarfientliga och antifackliga. Användandet av våld mot dessa grupper vore det första steget mot fascism.

Ingen grupp har lyckats leda en effektiv politisk motattack på högergrupperna. De flesta (på vänsterkanten) ropar efter förbud mot BNP och EDL. Likt Socialdemokraterna i Tyskland och Italien i början av 1900-talet förlitar de sig på att staten ska använda sin makt till något bra. Idén att förbjuda dessa grupper sätter ett farligt exempel. När grupper som BNP blir förbjudna för sina åsikter så öppnas även dörren för att revolutionära partier att bli förbjudna för sina.

Metoder att bekämpa EDL har även innefattat gerillataktiker. UAF (Unite Against Fascism) försökte sig på att kontrollera gatorna från EDL i Bolton. Jag deltog själv i denna protest tillsammans med några andra revolutionärt sinnade ungdomar. Vi blev tillbedda att forma en rad för att stoppa EDL från att ta sig in på torget.

Det var en modig plan, men den såg inte vilka styrkeförhållandena som rådde. Polisen lät oss inte ens komma i närheten av där vi skulle ställa upp oss, utan vi blev fösta till UAF:s sida av torget. UAF proklamerade själva sin demonstration som en seger men det oprofessionella sättet som de genomförde den, med individer som började slåss med polisen, visade att EDL var mer disciplinerade och kunde själva tillskriva sig segern.

(Översättning av Filip Tedelund för ‘På jobbet!’ )

*

För tillfället planerar Scottish Defence League (motsvarighet till EDL i Skottland) en protest i Edinburgh den 10:e september. Trots förbud mot att marschera så kommer de ändå att försöka ha en stillastående demonstration.  ‘På jobbet!’ hoppas på att  kunna rapportera därifrån.

  Intressant?

fascism, Storbritannien, EDL, BNP, Sverigedemokraterna, Unite Against Fascism, Bolton

Annonser
Posted in: Antirasism, Utrikes