Handels svek mot ungdomarna

Posted on 12 april, 2012 av


ARBETARNAS FACKFÖRBUND HANDELS slöt nyss ett avtal med Svensk Handel, som är arbetsgivarmotparten i förhandlingen. Redan för ett och ett halvt år sedan var partiledaren för Socialdemokraterna, vid denna tid IF Metallordförande, med om att förhandla fram ett avtal om lägre ungdomslöner. Metall godkände en uppgörelse som innebär att unga under 25 år ska kunna anställas för 75 procent av minimilönen i riksavtalet. Ett svek som nu har bäddat för rådande debatt. Så fort Löfven valdes till Socialdemokraternas ordförande så passade alliansen på att driva frågan om att sänka lönerna.

Från avtalsrörelsens start har Svenskt Näringsliv vidhållit att inga löner får överstiga industrins avtal om 2,6 procent. Senaste industriavtalet slog fast just denna procentsats som nu ses som normen för hela arbetsmarknaden. Samma summa slogs ikväll alltså fast av Handels avtalsdelegation efter sitt tillbakadragande av strejkvarsel efter att man vikt sig för arbetsgivarna. (Handels själv rapporterar siffrorna 3,3% för butiksanställda och 2,8% för lagerarbetarena).

Dessutom så gick de med på att provanställningarna förlängs från dagens 6 månader till 8 månader. Som om det tar 8 månader att se om någon passar för ett jobb eller inte. Och sedan har Handels även gått med på sänka löner för ungdomar under 21 år till 75% av ingångslönen. Detta är ett enormt svek. En löneökning på en krona hit eller dit kan alltid förhandlas om (avtalet sträcker sig endast ett år). Men reformer såsom försämrad provanställning och ungdomslöner är mycket svårare att senare rucka på – liksom det var när man började släppa in bemanningsföretagen på 90-talet. Dessa förslag kan slå hårt mot arbetarrörelsen i generationer framöver.

Näringsminister Annie Lööf (C), som är den inom alliansen som mest rabiat propagerat för att sänka alla lönetagares löner, kommenterade i kväll uppgörelsen mellan parterna så här: ”Det är verkligen glädjande att ett avtal nåtts och att allt fler nu är beredda att ta ansvar för att skapa jobb till unga.” Är Lööf nöjd så är det skäl nog att ana oråd även för den arbetare med de minsta kunskaperna om politik.

HUR TÄNKTE EGENTLIGEN Handels förhandlare? Som HRF:are hoppas jag att Handels medlemmar nu protesterar så kraftigt att andra fackförbund (som t.ex Hotell och Restaurang Facket) inte tror att de ska komma undan med samma svek.

Strax efter att beskedet kablades ut så löd några av de mest omtyckta inläggen på Handels Facebooksida så här:

M-b Jepsen Hall: Kan inte fatta att ni köpte det när vi hade så många med oss i striden. En strejk hade vi behövt för att ruska om i samhället. Neyri Bekir: De menar att för höga löner sänker Sveriges konkurrenskraft, haha. Vad har dom själv för löner, typ 250000 kr. Pinsamt att facken går med på denna blåsning. Jävla pajaser hela bunten. Daniel Högbacka: Är nog många som är riktigt besvikna på detta avtal, är ju absolut inte 2.8 % extra på lager. Vilket lager då isåntfall? Robert Johansson: Vore som medlem roligt att få höra hur ni kan förklara att ungdomar på handelsprogrammet och som tidigare fick 100% av avtalsenlig lön nu ska tvingas gå 12 månader på 75% av den samma.

__________________________________________________

 

Annonser
Posted in: Arbetarrörelsen