Gävle: Läkerolarbetare markerar mot företagsflytten utomlands

Posted on 28 maj, 2012 av

1


‘På jobbet’ sände ett reportageteam till Gävle lördagen den 14 april. Där deltog man i en arbetardemonstration som anordnades av Livsklubben på Läkerolfabriken och stödnätverket Läkerolarbetarnas vänner. Än en gång deltog skribenterna till denna artikel, i egenskap av politiska aktivister, i stöddemonstrationen på Sergels torg i Stockholm den 17 maj. Denna artikel skildrar vad som hände, sades och syftades utan kommentar. En analys kommer i senare artikel.

LÖRDAGEN 14 APRIL protesterade ett hundratal anställda på Leafs fabrik i Gävle, anhöriga och ditresta aktivister mot flytten utomlands av en av stadens äldsta arbetsplatser. På fabriken som har köpts upp av Cloetta vid årsskiftet tillverkas Läkerol och Ahlgrens bilar. Produktionen av Läkerol planeras att flyttas till Slovakien och Ahlgrens bilar inom Sverige till Ljungsbro. Jonas Ryberg, en socialdemokrat från Gävle, presenterade talarna och gick igenom dagens schema. Trubaduren Jonas ”Plonky” Bergström sjöng låtar av Joe Hill, Mikael Wiehe, Cornelis Wreeswijk m.fl.

Ordföranden för Livsklubben på Läkerol, Wellington Ikuobase, berättade om det stöd som har inkommit från Malmö, Göteborg och Stockholm. Ikuobase blev tidigare utestängd från jobbet av arbetsgivarna för sitt fackliga engagemang, men är nu tillbaka. ”Som biskop Desmond Tutu sade så när folket har bestämt sig så blir det dom som vinner, och nu när vi är här så är det Gävle som säger att nu räcker det”, sade han. Ikuobase skämtade, apropå att företaget hade låst ut honom från fabriken för sitt fackliga engagemang, att han äter Läkerol och därför pratar för mycket. (”Makes people talk” är Läkerols reklamslogan.)

Därefter gick avmarschen mot Stortoget i Gävle och ‘På jobbet’ ställde frågor till deltagarna i tåget. Operatören Lars Morin var där med sin hustru. Han kallar fabriken för ”Gävles stolthet” och säger att ”vi som jobbar här inne kan ju vårat jobb men skickar de verksamheten till Slovakien så får de anställda som inte kan göra karamellerna, och det är en fördel som finns här”. ”Vi har ju gjort allt som ledningen har sagt och ändå så blir det såhär, även fast vi ju är bäst på att göra de här produkterna”, sade han besviket. ”Före oss lade ägarna ner en fabrik i Danmark, trots att den gick hur bra i vinst som helst. Det handlar bara om pengar och ännu mer pengar.”

EN PERSON SOM VISADE sin solidaritet med de anställda genom att gå i tåget var den vänsterpartistiske riksdagsledamoten Ulla Andersson, som för övrigt också är från Gävle. Hon önskar att hon kunde svara ja på vår fråga om hon var optimistisk till om fabriken går att rädda, men tillägger att hon i alla fall ska göra vad hon kan. Andersson anser att politiker, om de vill visa stöd, bör gå i dialog med de fackligt aktiva på företaget och fråga hur de kan stå till tjänst. ”Det vi har tagit på oss från vår sida är att kolla upp hur ägandestrukturen ser ut i bolaget och om de får EU-stöd för flytten, och givetvis lyfta frågan i riksdagen”, säger Andersson.

(Två veckor efter protesten så skrev Ulla Andersson och Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt en debattartikel i Aftonbladet för att kräva att de allmänna pensionsfonderna inte ska användas i riskkapitalbolag som flyttar lönsamma industrier från Sverige. Pension är ju uppskjuten lön, och logiken blir att spara undan pengar för att lägga ner den arbetsplats som man själv är anställd på.)

‘På jobbet’ pratade med en pensionärskvinna som tidigare jobbat på Läkerol och därför kände sig berörd. Hon har även bakgrund som ordförande på Malaco-fabrikens Livsklubb i Malmö. 2008 fick hon pensionera sig från jobbet på Läkerol då hon hade en förslitningsskada i ryggen samtidigt som det härjade en serie varsel av andra anställda. Vi pratade även med den unga syndikalisten Natalia Mascayano som var där av missnöjeskänslor över att Leaf lägger ner en vinstdrivande fabrik. Hon tror inte så mycket på att fabriken går att rädda utan vill mer visa sin besvikelse över att ägarna inte känner något samhällsansvar.

SLAGORDEN SOM EKADE i megafonen under marschen var ”Gör det rätta, bojkotta Cloetta!”, ”Vad vill vi ha? Läkerol kvar!” och när vi kom fram till torget ropade huvudskyddsombudet Mario Izquierdo ”Vakna centrum, de tar våra jobb!”. Längst fram i tåget stod en deltagare hållandes en svensk flagga som tog plats bredvid talarna framme på Stortorget i centrum. Där satte Ikuobase, Hans Svedberg från facket IF Metall och och Hans Wahlström från Transport igång med talen.

‘På jobbet’ talade med fackordförande Ikuobase som menar att nedläggningshotet är ett förslag från företagsägarna och att det finns utrymme att förändra. Facket vill presentera ett motförslag. Han säger att lönsamheten var god innan Leaf och Cloetta gick ihop, då det är de senare som gör förlust. Men företaget som helhet är vinstdrivande och produktiviteten har gått upp. För några år sedan jobbade det 250 stycken på fabriken, och trots att det bara är 150 idag så produceras det ändå mer. ”Det kanske finns logik i att Cloetta flyttar till Ljungsbro, men det är en helt annan sak att Läkerol flyttar ut till Slovakien där de inte ens har en fackförening”, säger Ikuobase.

Huvudskyddsombud Mario Izqierdo sade till ‘På jobbet’ att han är hoppfull att fabriken går att rädda men realistisk över att det kommer bli svårt. Det är viktigt för honom att arbetarrörelsen försöker sätta stopp, mobilisera medlemmarna och skapa opinion för att få ägarna att ta ansvar. Han tycker att Läkerol har starkt egenvärde som svensk produkt och att det är skamligt att fabriken flyttas till ett land där lönen är 4 euro (eller 35-40 kr) i timmen. ”Arbetare ställs mot arbetare”, fyller han i, ”och detta med bidrag från EU och skattelättnader”.

Izquierdo tycker det är viktigt att skaffa kontakter i Slovakien och hans fackklubb har redan kontakter med Livsklubbarna på fabrikerna i Alingsås och i Finland där man också lägger ner. Från politiskt håll tycker han att man bör ta ställning för de anställda i Gävle, försöka skärpa lagarna mot företagsflyttar från landet och även verka för att Sverige ska lämna Europeiska Unionen.

Linnéa Wickman från SSU Gävleborg sade till ‘På jobbet’ att hon var på plats för att visa solidaritet med de som jobbat på Läkerol länge och som nu kan bli arbetslösa. Hon ser ägarna som respektlösa mot kommunens behov och de anställda och blir glad när många Gävlebor applåderar dem som nu tar strid för jobben (och de som sluter upp vid deras sida). ”Det här är en konflikt mellan arbete och kapital”, säger hon. ”SSU försöker lyssna på LO och ta upp frågan om Läkerol i distriktet, men har inga utåtriktade aktiviteter i egen regi i frågan än så länge. Företagsägarna har för stor makt och vi måste försöka bidra till att bilda en opinion mot vad de nu gör.”

*

DEN 17 MAJ PÅ SERGELS TORG hölls återigen en demonstration för att stödja arbetarna på Läkerol. I SSU:s Stockholmsdistrikt satte man upp affischen för demonstrationen i Stockholm och kringliggande förorter inför och uppmanade medlemmar att gå dit. Från SSU Kista gick de flesta aktiva medlemmarna till demonstrationen. De affischerade även inför kring Järvafältet, skrev ett stöduttalande och samlar nu in namn till protestlistan mot nerläggningen. En medlem samlade in 80 underskrifter bland de 87 produktionsanställda på sitt jobb i Slakthusområdet. Livsklubben där skrev tidigare ett uttalande och började nyligen samla in pengar till stöd för kamraterna i Gävle.

Till demonstrationen kom runt 300 personer. Man tågade från Sergels torg efter tal av inblandade aktivister och berörda politiska krafter. I marschen som gick förbi Stureplanskontoret för Nordic Capital, en av de riskkapitalister som är delägare i Leaf, så hördes förutom de förutnämnda slagorden några nya ramsor i tåget: ”Läkerols största brist är en riskkapitalist!”, ”Riskkapital, lämna det ni stal!” och ”Internationell solidaritet, arbetarklassens kampenhet!”.

(Denna artikel är endast en genomgång av vad som har hänt kring Läkerolsolidariteten och ‘På jobbet’ har därför låtit talen, paroller, uttalanden från deltagare och fakta stå utan kommentarer från skribenterna. Utvärdering och analys är ämne för en senare artikel som kommer inom kort. Under tiden så rekommenderas Facebookgruppen samt bloggen för Läkerolarbetarnas vänner.)

  Intressant?

_____________________________________________

Nima Djohari-Taimouri, SSU:are

och timvikarie inom barnomsorgen.

nima.djohari.taimouri@gmail.com

August Trindvy, litterär,
padittjobb@hotmail.com

Annonser
Posted in: Arbetarrörelsen